Vann, farge, papir og pensel. Det er alt som trengs. Det er kanskje derfor de fleste har erfaring med akvarell, selv om vannfargene vi kjenner fra barndommen ikke er helt det samme.
Slik forklarer professsor Arne Isacsson forskjellen: Alle akvareller er vannfarger, men ikke alle vannfarger er akvarell.
Hvorfor ikke olje?
Litt kjemi. Bindemiddelet i akvarellfarger er gummi arabicum, et stoff som lar fargene flyte fritt. Dette bidrar til at akvarellfarger opptrer helt forskjellig sammenlignet med for eksempel oljefarger.
Mens du med de seige, dekkende oljefargene kan male over, korrigere og jobbe med bilder over lang tid, jobber ofte akvarellisten med begrenset tid og mindre forutsigbarhet.
Ting skjer, som du kanskje ikke hadde ventet. Eller slik du håpet. Det er akvarellens magi.
Pigmentets karakter
Farger skaper stemning, uttrykk, avstand og form. Men moderne akvarellister er ofte minst like opptatt av pigmentets karakter. Det vil si hvordan fargepigmentet opptrer sammen med vann og papir. Noen farger er duse, lette og gjennomskinnelige. Andre er andre kraftige, mer uregjerlige og etterlater skarpe kanter og korn.
Vil du vite mer?
Studer bildene til Lars Lerin, Arne Isacsson, Morten Paulsen, Reidun Tordhol, Frans Widerberg, Carl Larsson, Edvard Munch, Anders Zorn og Paul Cezanne. Da ser du hvor stort spennet i akvarellmaleriet er.